Bel ons op +32 (0) 3 296 40 32

5 tips om werkstress aan te pakken

5 tips om werkstress aan te pakken

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de werkstress alsmaar meer toeneemt. Natuurlijk heeft die stress negatieve gevolgen voor de productiviteit. De onderstaande tips helpen je om werkstress te bestrijden.  

 

1. Ontspan je regelmatig

Als het werk niet afgeraakt, hebben werknemers vaak de reflex om hun vrije tijd op te offeren. Toch is ontspanning en mentale rust net zo belangrijk als het afwerken van takenpakketten. Als je je hoofd regelmatig leegmaakt, ben je productiever en maak je minder fouten.

 Daarom kun je ontspannende activiteiten best in je agenda plannen zoals je dat bij taken doet. Zeg in geen geval je bioscoopbezoeken, dansavonden of zaalvoetbalwedstrijden af.

2. Aanvaard een bepaald stressniveau

 Stel dat je een drukke week voor de boeg hebt. In plaats van je druk te maken over de stijgende werkdruk, kun je de situatie ook proberen aanvaarden. Het neemt de stress niet weg, maar je kunt er wel meer voordeel uit halen.

 Stress maakt namelijk hormonen vrij die je alerter maken. Hierdoor zijn we in staat om net dat tikkeltje beter te presteren. Vergelijk het met een voetballer die in een WK-finale door het einde van zijn krachten zit en toch nog een wonderbaarlijke spurt uit de benen trekt.

3. Haal diep adem

Het is een oude truc, maar het werkt wél. Kom je uit een drukke vergadering of heb je een vervelende klant aan de lijn gehad? Adem 5 seconden lang diep in, pauzeer en adem weer langzaam uit. Als je dit een paar minuten doet, daalt je hartslag en ben je opnieuw rustig. Dit is een snelle en efficiënte manier om aan yoga te doen.

4. Vermijd te veel cafeïne

Een goede kop koffie en we kunnen de wereld aan. Toch zal het je in stresserende momenten weinig vooruit helpen. Het lichaam reageert namelijk op de cafeïne met extra stresshormonen.

Ook zal koffie de vermoeidheid zelden wegwerken. Meer nog, koffie werkt uitdrogend en uitdroging is een van de voornaamste redenen van vermoeidheid. Bovendien heeft je lichaam steeds meer cafeïne nodig om diezelfde boost te krijgen. Op lange termijn neemt de vermoeidheid dus alleen maar toe. De boodschap is zoals zo vaak: drink koffie of energiedranken met mate.

5. Orden je gedachten

Door de hoge werkdruk weten we vaak niet waar te beginnen. Dit zorgt voor stress. Je kan opnieuw orde in de chaos scheppen door je brein leeg te schrijven. Ga even in een stille ruimte zitten, neem pen en papier en schrijf alle zaken op die op dit moment in je leven meespelen. Welke projecten en activiteiten eisen je aandacht op?

Sommige kleine taken houden je een hele dag bezig. Dat komt omdat ze in je hoofd gekoppeld worden aan emoties. Hierdoor trekken we de impact van deze taken vaak uit proportie. Door je brein leeg te schrijven, krijg je opnieuw een overzicht en schat je de taken beter naar waarde.


Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Nieuwsbrief

Typ uw e-mailadres in om u aan te melden voor onze nieuwsbrief. U ontvangt een bevestigingsmail. Check ook uw spambox aub.

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 296 40 32
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk,...