Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Werk aandachtiger met deze 7 tips

Werk aandachtiger met deze 7 tips

Heb jij moeite om onafgebroken aan een taak te werken? Werknemers die de aandacht langer kunnen behouden, zijn vaak productiever. Deze 7 tips helpen je om aandachtiger te werken.  

Productieve ochtenduren

De meesten onder ons kunnen zich het beste focussen tijdens de ochtenduren. Denk hieraan bij het opstellen van je planning en maak een aandachtskalender. Zo kun je die vroege uren het beste besteden aan grote en moeilijke taken. Mailen, vergaderen en bellen zijn voorbeelden van taken die niet veel aandacht vergen. Deze kun je dus beter na de middag of aan het einde van je werkdag inplannen. 

20-20-5 regel

We werken heel wat uren al starend naar ons computerscherm. Hoe langer je dit achter elkaar doet, hoe minder aandachtig je wordt. Om je brein de nodige rust te gunnen, kun je de 20-20-5 regel toepassen. Dit houdt in dat je om de 20 minuten zo’n 20 seconden lang naar een object kijkt dat ongeveer 5 meter van je verwijderd staat.

Plan routinetaken vast in

Iedereen heeft wel enkele saaie routinetaken. Als je ze snel wilt afwerken, is het een prima idee om deze routinetaken een vaste plaats in de weekagenda te geven. Probeer ook goed in te schatten hoeveel tijd deze klusjes maximaal in beslag mogen nemen. Als je dit consequent blijft naleven, train je je hersenen om sneller te werken.  

Werk versus privé browser

Gebruik een ‘werk browser’ en een ‘privé browser’. Voorbeelden van browsers zijn Google Chrome, Firefox, Safari enzovoort. In je werk browser zet je enkel bladwijzers met software en sites die je nodig hebt voor het uitoefenen van je job. Webpagina’s die je kunnen afleiden zoals Facebook blokkeer je in je werk browser en behoren tot je privé browser. Sites blokkeren kun je gemakkelijk met tools zoals Freedom of StayFocusd.

Multitasken is geen goed idee

Velen onder ons doen het, maar uit onderzoek van de Universiteit van Utah blijkt dat slechts 2 procent in onze samenleving efficiënt kan multitasken. Een andere studie aan de Stanford Universiteit toont aan dat multitaskers sneller afgeleid zijn, minder kwaliteit afleveren en langer aan taken werken.

Maak een to-do lijst

Aan het einde van elke werkdag stel je best een to-do lijst op voor morgen. Het helpt je om prioriteiten te stellen en het geeft je een overzicht van al het werk dat je moet doen. Dat is belangrijk omdat zo’n overzicht de choas in je hoofd vermindert. Deel je to-do’s in volgens prioriteit zodat je perfect weet waar je aan toe bent. Op die manier kan je je volledig focussen op je huidige taak.

Ontspan regelmatig

Om je goed te kunnen focussen, is een evenwichtige levensstijl nodig. Gevarieerd eten, voldoende slapen en bewegen zijn erg belangrijk. Ook mentaal heeft je brein de nodige rust nodig. Het aantal burn-outs blijft stijgen en dit kan je enkel vermijden door genoeg te ontspannen. Bovendien zorgen overuren er zelden voor dat je meer werk gedaan krijgt, maar wel dat je je taken opschuift en je dus trager werkt.

 

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....