Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Atos bant interne e-mails

 

 

atoslogo

Het IT-bedrijf Atos was het vier jaar geleden beu dat hun 90.000 werknemers gemiddeld vijftien tot twintig uur per week spendeerden aan interne mails. Daarom startte het management een zero e-mailcampagne en introduceerde de sociale applicatie BlueKiwi.

Geen Interne e-mails meer

Vier jaar geleden kwam het bedrijf Atos tot de vaststelling dat de vele interne mails een obstakel vormde voor de productiviteit van hun werknemers. Daarom spoorde het management de medewerkers aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het sociale netwerk ‘BlueKiwi’. Deze software staat toe om groepen te maken waarin de werknemers met elkaar communiceren, documenten uitwisselen of elkaar taken geven.

Meer efficiëntie

Atos is niet het eerste bedrijf dat zo’n sociale applicatie gebruikt, maar het is wel het eerste grote bedrijf dat tegelijkertijd het intern mailverkeer minimaliseert. Zo blijkt uit een artikel van Bloomberg dat het aantal interne mails met 70% is gedaald. Hoewel het niet zeker is dat deze zero e-mailcampagne heeft bijgedragen tot de 60% extra operationele marge, stelt het management vast dat de efficiëntie beduidend hoger ligt. Zo gebruikt het bedrijf BlueKiwi ook als een interne helpdesk. Daardoor wordt een vraag nu in 45 minuten behandeld, terwijl dat via mail nog twee uur duurde. De communicatie met leveranciers, klanten en andere buitenstaanders verloopt meestal wel nog via e-mail.

Misbruik vermijden

 De belangrijkste voorwaarde om zo’n sociaal netwerk te doen slagen, is natuurlijk dat het management volledig achter het initiatief staat en dat ze het zelf ook actief gaat gebruiken. Toch schuilt er ook het gevaar dat applicaties zoals BlueKiwi even nefast voor de productiviteit kunnen zijn als de inbox. Zo hebben de Atos werknemers inmiddels 10.000 groepen aangemaakt waarin het gaat over sport tot lelijke kersttruien. Wat gezonde ontspanning kan, maar overdaad schaadt uiteraard.

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....