Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Avondwerk op smartphone dodelijk voor productiviteit

Avondwerk op smartphone dodelijk voor productiviteit

Het is erg verleidelijk om ’s avonds de smartphone of tablet vast te grijpen en nog gauw wat werk te verrichten. Toch zou je het beter niet doen, want een studie van de Michigan State University toont aan dat je de dag erop minder productief zal zijn.

Het onderzoek liet gedurende twee weken 82 topmanagers elke avond een reeks enquêtes invullen op hun smartphone. Daarna werd aan 162 personen uit diverse functies hetzelfde gevraagd. De resultaten uit beide luiken van het onderzoek waren eensgezind: de taken die de proefpersonen ’s avonds op hun smartphone uitoefenden, verstoorden het slaappatroon.

Blauw licht

Ook vergeleek men bij de tweede groep de smartphone met het gebruik van andere schermen zoals de laptop, televisie of tablet. Daaruit bleek dat vooral het blauwe licht van de smartphone schadelijk is. De reden hiervoor is dat het lichaam minder melatonine aanmaakt. En laat net die stof het gevoel van te moeten slapen opwekken.

Russell Johnson, assistent-professor aan de Universiteit van Michigan, voegt daar nog een extra reden aan toe. “Omdat we mentaal vastgeketend zijn aan de smartphone, kunnen we ons werk moeilijker loslaten en is ons lichaam niet in staat om te ontspannen en snel in slaap te vallen”, aldus Johnson.

Smartphone bannen

Wie dus denkt dat het slim is om ’s avonds al wat taken van de volgende werkdag te verrichten, is mis. Doordat je de dag erop minder actief, betrokken en gemotiveerd bent, zijn de prestaties navenant. Daardoor zou het kunnen dat je ’s avonds opnieuw die achterstand moet inhalen. Voor je het weet geraak je op die manier verzeild in een vicieuze cirkel die op lange termijn niet houdbaar en minder gezond is dan het ritme van de gewone werkdag.

Voor dringende zaken is de smartphone nog steeds nuttig, maar probeer het toestel naarmate de avond vordert zo min mogelijk te gebruiken.

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....