Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Bezorg jezelf een zorgeloze vakantie

Bezorg jezelf een zorgeloze vakantie

Veel werknemers blijven tijdens hun vakantie bereikbaar voor hun werkgever. Toch is het te kort door de bocht om te stellen dat dat per definitie nadelige gevolgen moet hebben. Jessica de Bloom van de universiteit van Nijmegen onderzocht het effect van werken tijdens de vakantie en ontdekte dat ongeveer een op drie werknemers tijdens zijn verlof werkt. Gemiddeld werken kenniswerkers een half uur per dag.

Werken tijdens de vakantie hoeft volgens De Bloom niet per definitie slecht te zijn, omdat de werknemer zijn dag op zulke momenten zelf onder controle heeft. Een half uurtje de werkmail afhandelen kan het gevoel van controle zelfs nog versterken. Piekeren over het werk of gestoord worden, heeft daarentegen een negatieve invloed. Vaak is het de partner die niet tevreden is met het mail- en belgedrag van de werkende medereiziger, maar het kunnen ook de kinderen zijn die zich ergeren. Onlangs vertelde een cursiste dat haar dochters haar telefoon hadden verstopt op de eerste dag van hun vakantie, omdat mama toch alleen maar op haar telefoon kijkt. Blijkbaar was dat een eye-opener van formaat, want de telefoon werd prompt afgezet.

Laat ruim van te voren weten dat je vertrekt

Zo komt het voor collega’s, klanten of wie dan ook niet als een verrassing dat je er een tijdje niet bent. En zo krijgt iedereen ook de kans om een aantal vragen te stellen. Je moet er wel rekening mee houden dat het de week voor je vakantie wat drukker kan zijn.

Stel een slim out-of-office bericht in

Stel je out-of-office zo in dat je een dag voor én een dag na je vakantie extra tijd hebt om je mails te verwerken. Laat je baas wel weten waarom je dat doet, zodat er zeker geen misverstanden kunnen ontstaan.

Probeer zoveel mogelijk zaken af te werken

Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk zaken blijven openstaan. Hoe meer onafgewerkte taken je achterlaat, hoe groter de kans dat die je zwembadparty zullen verstoren.

Een degelijke back-up is goud waard

Al heb je alles tot in de puntjes voorbereid, je kunt er toch van op aan dat er nieuwe zaken zullen opduiken. Het is dan ook belangrijk dat er iemand is die jouw taken kan overnemen indien nodig. Het spreekt voor zich dat je deze contactgegevens in je out-of-office bericht opneemt en dat je collega een degelijke briefing krijgt over de lopende projecten.

Baken je werkmomenten goed af

Als het echt niet anders kan, spreek dan met je gezin duidelijk af wanneer er gewerkt kan worden. Een half uur per dag zou moeten volstaan voor de meest dringende zaken. Plan zo mogelijk ook een vast tijdstip. Zorg er ook voor dat je collega’s hiervan op de hoogte zijn.

 

Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....