Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Dive at Work: focussen op de werkvloer

Dive at Work: focussen op de werkvloer

Geconcentreerd en doelgericht werken heeft de laatste jaren aan belang gewonnen. Focusmomenten op kantoor zijn jammer genoeg dun gezaaid. Om daar verandering in te brengen, lanceert Time Management Company Dive at Work en stuurt in diverse bedrijven een duiker en een surfer de werkvloer op.

“Het doel is de efficiëntie en de concentratie op de werkvloer sterk te verbeteren” – Leen Huysmans HR Manager bij Graydon.

Probleemoplossend vermogen, mentale weerbaarheid en creatief denken zijn cruciaal voor een kenniswerker anno 2018. Daarom zijn focusmomenten op de werkvloer erg waardevol. Ironisch genoeg is het niet eenvoudig om dit thema onder de aandacht te brengen.

Het duiken staat symbool voor de belangrijkste werkactiviteiten die de volle aandacht vereisen. Daar tegenover staat surfen. Dit is voorbehouden voor de alledaagse taken en activiteiten die minder concentratie vergen.

Het concept is inmiddels geïntroduceerd bij een aantal Belgische bedrijven. Bedrijfsinformatiespecialist Graydon kreeg als één van de eerste een duiker en een surfer op bezoek. “Dit initiatief is zeker bijgebleven”, aldus Leen Huysmans, HR Manager bij Graydon. “We willen onze medewerkers op verschillende manieren de gelegenheid bieden om zich te focussen en hen te motiveren om dit te activeren.” Graydon heeft aan de hand van een workshop het duiken en surfen kunnen omzetten in concrete actiepunten. “De eerste reacties waren positief. Het doel is de efficiëntie en de concentratie op de werkvloer sterk te verbeteren”, zegt Huysmans.

Een onderzoek van Microsoft naar de effecten van digitale media op de concentratie van 2000 Canadezen leverde een schokkende uitkomst op. De tijd waarop de proefpersonen zich op een onderwerp konden concentreren bleek namelijk maar een schamele 8 seconden. Goudvissen kunnen zich 9 seconden concentreren.

Kernboodschap: wissel duiken en surfen af

Om de kernboodschap aanschouwelijk te maken, werkt Dive at Work met eenvoudige beeldtaal: de duiker die zich goed kan concentreren en de surfer die snel verschillende taken kan afwerken. Er is dus een groot verschil tussen surfen en duiken maar beide zijn nuttig. Het spreekt voor zich dat de verhouding afhangt van de specifieke situatie en de rol van de medewerker.

Wat is duiken?

Activiteiten die u best kan doen in opperste concentratie met als doel kennis, nieuwe inzichten of nieuwe vaardigheden te verwerven. Voorbeelden zijn het voorbereiden van een belangrijke vergadering of het opstellen van een voorstel voor een klant. Met de komst van artificiële intelligentie en robots zullen medewerkers die het duiken onder de knie hebben hét onderscheid kunnen maken op de moderne werkvloer.

Wat is surfen?

Activiteiten die nuttig zijn maar veel minder concentratie vergen. Voorbeelden zijn e-mailen, vergaderen, het afwerken van een takenlijst, enz. Het zijn zaken die zeker moeten gebeuren maar die de werkdag niet volledig zouden mogen beheersen.

 

Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....