Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Wat kan je doen om de e-mail tsunami te stoppen?

Wat kan je doen om de e-mail tsunami te stoppen?

Het gemiddeld aantal verstuurde e-mails per dag wordt geschat op 294 miljard.

Het is dus geen wonder dat er heel wat e-mailverslaafden rondlopen. Op recepties en familiefeesten kan je ze er namelijk zo uithalen. E-mailverslaafden bekijken hun smartphone met de regelmaat van de klok alsof er elk moment het bericht van een mooie lottowinst in aantocht is.

Tegenwoordig is het schijnbaar heel normaal dat binnenkomende e-mails onze werkdag gaan bepalen.

We doen blijkbaar weinig anders dan het uitvoeren van opdrachten die in de lawine van e-mails verwerkt zitten. Erger nog, sommigen zijn er echt aan verslaafd en kijken zo’n 30 keer per dag of er een nieuw bericht is binnengekomen. De vergelijking met een verslaving aan een gokmachine is zo gek nog niet en bovendien worden de sociale media steeds talrijker wat het probleem nog vergroot.

Kort samengevat zitten we achteraan in de auto in plaats van vooraan.

We rijden dus mee in plaats van zelf aan het stuur te zitten. De werkdag wordt op deze manier herleid tot blokjes van korte momenten waar je snel iets gaat afwerken. We nemen met andere woorden niet meer de tijd om gedurende een uur of langer aan iets te werken dat meer aandacht vraagt. Zo loopt bijvoorbeeld een doordeweekse vergadering uit omdat een derde van de aanwezigen zit te mailen of te sms’en. De aandacht moet op deze manier worden verdeeld tussen de aanhoudende boodschappen en de te verrichten taken. Multitasking is dodelijk voor onze efficiëntie dus is het belangrijk dit anders te doen.

1. Tracht het aantal e-mails die je ontvangt drastisch te laten dalen door zelf zo weinig mogelijk e-mails te versturen.

Medewerkers die veel mails verzenden krijgen er gegarandeerd veel terug. Neem ook zelf je verantwoordelijkheid voor de boodschappen die je verstuurt en zet niet steeds je baas in cc. Vaak komt dit niet goed over omdat het lijkt alsof je steeds je ouders in cc zet om toch maar gedekt te zijn in het geval er problemen van komen. ‘Reply to all’ is in vele gevallen niet nodig dus schrap de ontvangers die volgens jou je mails niet zouden moeten krijgen. Elke dag een lege inbox is een geweldige ervaring dus elke extra email is er één te veel.

2. Zet je mailsysteem regelmatig uit

Werk je taken af zonder deze storingen. Als je ‘pop-up’ nog opstaat, zet deze dan af om aan de verleiding te kunnen weerstaan. Deze melding lezen (dus niet de mail zelf) is op zich al een storing. Indien je bijvoorbeeld Outlook toch de hele dag nodig hebt dan is het een koud kunstje om je mails niet elke 5 minuten op te laden maar bijvoorbeeld om de 2 uur.

3. Probeer je mails zo kort mogelijk te houden en maak werk van je onderwerp.

De ontvanger kan meteen inschatten hoe dringend de boodschap is en jij vindt je mails achteraf veel sneller terug. Prachtige zinswendingen en indrukwekkende proza zijn ballast voor e-mails en het zal de lezer ontmoedigen de hele mail door te nemen. Kort en krachtig zijn is dus de boodschap.

4. Antwoord nooit meteen op een e-mail

Voor je het beseft gaat je contactpersoon ervan uit dat ze via mail ook dringend boodschappen kunnen versturen. Als het echt dringend is, neem dan de telefoon en tracht je omgeving zo op te voeden dat ze hetzelfde doen. Bovendien is e-mailen een vorm van communicatie en je weet nooit hoe jouw snelle reactie overkomt. Bij goed weer en goedgezinde collega’s kan de ontvanger misschien denken dat je hen snel en professioneel verder helpt. Bij slecht weer en minder goed gezinde collega’s zou het kunnen dat de ontvanger denkt dat je niets beters te doen hebt dan het wachten op zijn of haar mails.

 

Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....