Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Ga voor een doordachte kantoorinrichting

Ga voor een doordachte kantoorinrichting

Het ontwerp van een kantoor heeft een directe invloed op het moreel van de medewerkers. Het is absoluut niet nodig de kantoorruimtes van Google of Pixar te gaan nabootsen. Glijbanen, hangmatten of skiliften zijn dus niet noodzakelijk om productief te zijn. Wel is het belangrijk goed na te gaan hoe mensen gemakkelijk met elkaar kunnen samenwerken.

Isolatie

Bij de keuze van een nieuw kantoor of bij verbouwingen is het een goed idee om te zorgen voor degelijke isolatie. Stress en afleiding behoren immers tot de grootste irritaties op de werkvloer dus betalen de meerkosten zich ongetwijfeld terug. In Silicon Valley investeren bedrijven al jaren in open kantoren. Ze geloven dat een maximale interactie leidt tot een maximale productiviteit. Het architectenbureau NBJJ ontwikkelde software die een keuken, toilet of printer plaatst op een plek waar de interactie het hoogst is. Deze software berekent hoeveel mensen elkaar kunnen tegenkomen op weg naar de parking of de koffieautomaat. Samsung gebruikte het programma voor het grondplan van zijn nieuwe hoofdkantoor. Ook andere techreuzen zoals Apple en Facebook passen dit idee al langer toe en gaan doordacht om met de locatie van nutsvoorzieningen. Een teveel aan interactie kan de productiviteit echter ook ondermijnen. John Weeks, professor leiderschap en organisatiegedrag aan de IMD Businessschool in Zwitserland, geeft aan dat er ook voldoende privacy moet zijn. Anders hebben gesprekken te weinig waarde en worden de werknemers constant afgeleid.

Ergonomie

Verstelbare werktafels en ergonomische stoelen zijn vandaag de dag vanzelfsprekend. Toch kan het nog veel uitgebreider. Tegenwoordig kun je elk aspect van de kantooromgeving aansturen vanop je iPad. Verwarming, verlichting en airconditioning kunnen aangepast worden aan het aantal mensen op kantoor, het tijdstip van de dag of het weer. Er zijn tegenwoordig ook gepersonaliseerde verlichtingssystemen die rekening houden met leeftijd of persoonlijke voorkeuren. Via een app past de verlichting zich automatisch aan op het moment dat je naar een andere werkplek gaat. Ook geuren en kleuren zijn belangrijk. Donkere ruimtes of muffe geurtjes hebben meteen een negatieve invloed op de productiviteit dus voldoende daglicht is een must. Daarnaast zijn kantoren waar veel rommel rondslingert ook niet meteen bevorderlijk voor de productiviteit.

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....