Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Heeft een e-mailloze vrijdag nog wel zin?

Heeft een e-mailloze vrijdag nog wel zin?

Deze week is het de 12de editie van de e-mailloze vrijdag. Elk initiatief dat wijst op onze e-mailverslaving is meer dan welkom maar ligt er intussen niet wat stof op dit soort acties? De apps met een nog veel hogere storingsfactor zijn in elk geval al wijdverspreid. Zou het niet verstandiger zijn om vooral afspraken te maken over responstijden, ongeacht de applicatie?

Virtuele leiband

We leven nu in een wereld waarin apps ons het zo aangenaam mogelijk proberen te maken. Enerzijds besparen ze ons tijd en energie, anderzijds kan onze smartphone aanvoelen als een virtuele leiband. Je woonkamer, je toilet, je auto en het restaurant worden je kantoor. Inderdaad, je mail volgt je altijd en overal en dus doen je collega’s, klanten en alle andere zaken waarmee je in contact komt dat ook. Het gevolg is niet te onderschatten: een totaal gebrek aan concentratievermogen. Permanente bereikbaarheid is dus een wezenlijk productiviteitsprobleem op de werkvloer.

Technologische middeleeuwen

De apps met een nog hogere storingsfactor zijn in ieder geval op komst. Klaus Schwab gaf het al in 2016 aan tijdens zijn Wereld Economisch Forum: ‘We staan op de drempel van een technologische revolutie die ons leven, ons werk en onze relaties met elkaar zullen veranderen.’ Vandaag maken we deze aardverschuiving volop mee. Zo heeft WhatsApp onlangs haar businessconcept met verschillende toepassingen voor de zakelijke markt uitgerold. Kan het dus nog erger worden dan de overvolle mailbox waar we nu al mee kampen? Jazeker, always-on is vandaag het nieuwe normaal, maar volgens experts leven we nu nog in de technologische middeleeuwen. Zo gaan we binnenkort steeds meer ‘wearables’ dragen en zal technologie steeds meer één worden met ons lichaam. Dit zal tal van voordelen met zich meebrengen maar toch is het niet onbelangrijk om ook de mogelijke nadelen in het achterhoofd te houden. Het is dus hoog tijd dat we verstandig leren omgaan met nieuwe applicaties, zeker in functie van onze productiviteit. Je merkt het al, afspraken over bijvoorbeeld e-mailverkeer zullen binnenkort misschien niet meer relevant zijn. Bovendien zou het verstandiger kunnen zijn om vooral afspraken te maken over responstijden, ongeacht de applicatie.

Always-on

Hoe dan ook zal de always-on cultuur ons vroeg of laat in de problemen brengen. De afgelopen jaren werden we overspoeld met boeken over hersenonderzoek. Neurowetenschappers over de hele wereld waarschuwen ons voor de gevolgen van de always-on cultuur, waaronder het ‘niet meer kunnen nadenken’. De conclusie van deze boeken is dat je bewust offline moet gaan om bepaalde zaken te kunnen overdenken.

Hoewel sommigen beweren dat de ‘verouderde’ e-mailtechnologie zoals wij deze nu kennen geen lang leven meer beschoren is, zullen we wellicht ten minste nog een decennium onze mails dagelijks lezen. De vraag is hoe je alle huidige, maar ook toekomstige technologische tools op een productieve manier kunt aanwenden. Vandaag de dag lijkt het wel of we de controle verloren hebben en dat we als neuroten constant met elkaar in contact willen staan. Dat herleidt onze productiviteit tot bijna nul. Een absolute vereiste is dat deze toepassingen zich ontplooien tot hulpmiddelen die onze productiviteit ten goede komen, eerder dan die te beknotten. Daarnaast moeten we ons afvragen in welke mate ondernemers, managers, teamleiders en medewerkers er samen voor kunnen zorgen dat we opnieuw de ruimte krijgen om na te denken op kantoor. Dat lijkt me veel nuttiger dan een e-mailloze vrijdag.

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....