Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Hoe lang e-mailen wij nog? Maak kennis met WeChat!

Hoe lang e-mailen wij nog? Maak kennis met WeChat!

De Chinezen gebruiken e-mail enkel nog voor het doorsturen van officiële documenten. Alle dagdagelijkse zakelijke communicatie verloopt via WeChat. Deze Aziatische vorm van WhatsApp heeft bijna een miljard (!) gebruikers en je kan ermee betalen, een tafel reserveren en afspraken met dokters inplannen. Toch is deze handige app volgens sommigen uitgegroeid tot een heuse nachtmerrie.

Onmisbaar Zwitsers zakmes

WeChat is tegenwoordig een onmisbaar Zwitsers zakmes voor een kantoorwerker in China. Expats klagen steen en been over de honderden berichten die ze dagdagelijks, zeven dagen op zeven, ontvangen. Ook zowat alle privécommunicatie gaat namelijk via WeChat. Het gevolg is dat zowel jouw klanten als jouw vrienden via dezelfde app berichten beginnen te sturen. Hierdoor is de scheiding tussen werk en privé voor veel Chinezen een verre herinnering. De onmisbare communicatietool is nu voor sommigen uitgegroeid tot een nachtmerrie in de vorm van een virtuele leiband.

Technologische middeleeuwen

Klaus Schwab gaf het reeds in 2016 aan tijdens zijn Wereld Economisch Forum: “We staan op de drempel van een technologische revolutie die ons leven, ons werk en onze relaties met elkaar zullen veranderen”. Vandaag zijn we deze aardverschuiving volop aan het meemaken.

Zo heeft WhatsApp eind vorig jaar haar Business Concept met verschillende toepassingen voor de zakelijke markt aangekondigd. Kan het dus nog erger worden dan de overvolle mailbox waar we nu al mee kampen? Jazeker, ‘Always-on’ is vandaag het nieuwe normaal maar volgens experten leven we nu in de technologische middeleeuwen. Zo gaan we gaan binnenkort steeds meer ‘wearables’ dragen en technologie zal steeds meer één worden met ons lichaam. Het is dus hoog tijd ons hiertegen te wapenen en verstandig om te gaan met nieuwe applicaties.

Bereikbaarheid en productiviteit

Permanente bereikbaarheid is een wezenlijk probleem op de werkvloer, maar ook daarbuiten heeft het zware gevolgen. Wanneer wij in opleidingen vragen wie er vanochtend thuis eerst een kop koffie heeft gedronken en wie thuis eerst zijn mails heeft gelezen, dan is de tweede groep sinds kort talrijker dan de eerste groep. Wanneer wij vragen wie er net voor het slapengaan nog even zijn werkmails controleert, dan is deze groep van werknemers eveneens in de meerderheid.

Herkenbaar?

Dan is de kans groot dat je effectief verslaafd bent. Door het grote aantal storingen, springen veel medewerkers permanent van de hak op de tak waardoor werk- of zelfs privé-activiteiten noodgedwongen moeten wijken. Hierdoor geraak je steeds verder achterop wat dan weer stress veroorzaakt. Is het tijd om hier iets aan te doen? Wellicht wel, tenzij je het niet erg vindt dat je nooit meer losgekoppeld geraakt. Of dat je het geen probleem vindt dat je je nooit langer dan vijf minuten kunt focussen. De nieuwe apps met een hogere storingsfactor zijn alleszins op komst.

Heb je interesse om efficiënter te werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....