Bel ons op +32 (0) 3 296 40 32

Is coworking het nieuwe thuiswerken?

Coworking is het delen van een werkplek met freelancers, zelfstandigen en andere werknemers. Zulke werkplekken kunnen bijvoorbeeld een oplossing bieden voor het alsmaar toenemende fileleed. Bovendien is het mogelijk dat de mengelmoes van verschillende sectoren de inspiratie doet opleven.

Het zijn enkele van de redenen waarom coworkingkantoren de laatste jaren aan populariteit hebben gewonnen. In de Vlaamse pers werd coworking zelfs het nieuwe thuiswerken genoemd.

9/10 werkt thuis productiever

Cijfers over de populariteit of productiviteit van coworkingkantoren zijn er nog niet. Het succes van thuiswerken bleek daarentegen al uit meerdere onderzoeken. Zo deed de HR-dienstverlener Securex onlangs een rondvraag bij 922 Belgische bedienden. 57 procent van de ondervraagden heeft de mogelijkheid om thuis te werken. Van de bedienden die thuiswerken, is maar liefst 92 procent productiever dan op kantoor.

Verder heeft thuiswerken een positief effect op het ziekteverzuim. De drempel om bij lichte gezondheidsklachten te werken, is blijkbaar heel wat lager in de eigen vertrouwde woning. Een grote meerderheid van de zieke bedienden (62 procent) maakt hier dan ook gebruik van.

Compromis

Het lijkt dus te voorbarig om te stellen dat coworking en thuiswerken op gelijke voet staan. Thuiswerken biedt tenslotte meer comfort en werknemers maken daar, ondanks de vrees van sommige werkgevers, geen misbruik van. Toch zijn coworkingkantoren een mooi compromis tussen thuiswerken en de pendeltocht naar je bedrijf. 

Inrichting

Je houdt wel best rekening met enkele zaken als je het maximum uit zo’n gedeelde werkplek wilt halen. Zorg bij het kiezen van een coworkingkantoor dat je jouw noden goed in kaart brengt. Als je bijvoorbeeld vaak moet vergaderen, kijk dan of er voldoende vergaderruimtes aanwezig zijn.

Coworkgenoten

Hoewel de diversiteit aan werknemers de inspiratie kan stimuleren, moet er ook de mogelijkheid zijn om in stilte te werken. Dat kan enerzijds door goede afspraken te maken. Anderzijds is het handig dat het kantoor zowel stille ruimtes als gedeelde kantoren bevat.

Probeer op voorhand ten slotte na te gaan of welke bedrijven of personen gebruik maken van de gedeelde werkplek. Wie weet zitten er wel interessante connecties tussen voor jouw zaak of kan je van elkaar leren. Het is dan ook de moeite om kennis te maken met je coworkgenoten om zo elkaar te inspireren en een leuke werksfeer te creëeren.


Wil jij ook efficiënter werken?


Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Nieuwsbrief

Typ uw e-mailadres in om u aan te melden voor onze nieuwsbrief. U ontvangt een bevestigingsmail. Check ook uw spambox aub.

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 296 40 32
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk,...