Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Is vergaderen nog van deze tijd?

Is vergaderen nog van deze tijd?

Vergadertijd hoeft zeker geen verspilde tijd te zijn. Integendeel zelfs, vergaderingen kunnen nuttig en noodzakelijk zijn. Dit neemt echter niet weg dat de wijze van vergaderen in veel organisaties te wensen over laat.

Minder en efficiënter

Voor veel medewerkers bestaat hun dag uit vergaderen (en nog eens vergaderen) en het eigenlijke werk moet dan ’s avonds of in het weekend gebeuren. Minder en efficiënter overleggen betekent dus een lagere werkdruk en tijdswinst. Wij zien vergaderen veel te weinig in een economische context. De gemiddelde werknemer spendeert een kwart van zijn werktijd aan vergaderen. Hoe hoger de functie, hoe meer men vergadert.

90%

Sommige managers spenderen bijna 90 procent van hun tijd aan vergaderen waardoor er extra overuren worden gemaakt. Het percentage van de totale personeelskosten dat wordt besteed aan vergaderingen, loopt in ieder geval aardig op. Minder en efficiënter vergaderen kan dan ook tot aanzienlijke besparingen leiden. Een vergadering van een uur met vijf aanwezigen kost de organisatie minstens vijf uur aan productiviteit. Naast de loonkosten moet je ook nog rekening houden met voorbereidingstijd, reistijd en overheadkosten. Als organisaties spaarzaam omgaan met het aantal meetings, kunnen ze dus veel bezuinigen. Daarnaast denken (dure) managers vaak dat ze zelf naar de vergadering moeten gaan, terwijl dat vaak niet nodig is.

Spreid de vergaderlast

Het is zelfs raadzaam om de vergaderlast beter te spreiden over alle medewerkers. Delegeren is dan ook de boodschap. Belangrijk is wel dat de leidinggevende in dat geval goed overlegt over de inhoud van de vergadering, de verwachtingen van de collega’s en de inbreng van de medewerker. Het spreekt voor zich dat de medewerker dan ook het enige aanspreekpunt voor de gedelegeerde materie blijft.

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....