Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Ken jij het ‘Sickbuildingsyndroom’?

Ken jij het ‘Sickbuildingsyndroom’?

Uit een onderzoek van de Universiteit van Harvard blijkt dat werknemers productiever zijn in groene kantoren. Om werkplekken zo duurzaam mogelijk te maken, stelden de onderzoekers de ‘9 fundamenten van een gezond gebouw’ op.

In hun onderzoek beoordeelden ze de duurzaamheid van tien gebouwen in vijf grote steden. Enkele aspecten die ze daarvoor onder de loep namen, zijn het thermisch comfort, de luchtkwaliteit, ventilatie, verlichting en het vochtgehalte.

Sickbuildingsyndroom

Ook de gezondheid van de proefpersonen werd in kaart gebracht via een dagelijkse vragenlijst, cognitieve testen en een smartwatch die de slaapkwaliteit registreerde. De onderzoekers merkten op dat de werknemers die in de meest groene gebouwen werken, tot 26 procent beter scoorden op de cognitieve test. Ook de slaapkwaliteit lag bij hen zo’n 6 procent hoger.

Ten slotte had diezelfde groep gemiddeld 30 procent minder last van het ‘sickbuildingsyndroom’. Deze term wordt gebruikt voor gezondheidsklachten die mensen toeschrijven aan het gebouw waar ze werken. Enkele voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, concentratieverlies, jeuk, futloosheid…

Richtlijnen

Harvard bestudeert al langer hoe de duurzaamheid van een gebouw het welzijn van de werknemer beïnvloedt. Zo ontwikkelden de onderzoekers negen richtlijnen waar bedrijven best rekening mee houden. Als jouw bedrijf dus binnenkort verhuist of verbouwplannen heeft, raadpleeg je best de ‘9 fundamenten van een gezond gebouw’. We lichten er enkele uit.

  1. Ventilatie

De onderzoekers raden aan een airconditioning te installeren met een filterefficiëntie van 75%. Als je kantoor dicht bij een drukke weg ligt, vermijd je best verluchting door middel van open ramen.

  1. Luchtkwaliteit

Het is een goed idee om jaarlijks de luchtkwaliteit te testen en evalueren. Daarbij is het belangrijk om te letten op de bouwmaterialen en meubelen. Vanzelfsprekend zijn asbest en PCB’s slechte opties als het op duurzaamheid aankomt.

  1. Waterkwaliteit

Ook het regelmatig testen van de waterkwaliteit is geen overbodige daad. Zorg bijvoorbeeld voor een waterzuiveringssysteem om bacteriën en microben geen kans te geven.

  1. Thermisch comfort

Het is aangeraden om gedurende de hele dag eenzelfde temperatuur aan te houden op kantoor. Om dit te controleren kan je enkele meters installeren en ook het regelmatig onderhouden van het verwarmingssysteem is aangeraden.  

  1. Licht en uitzicht

Probeer zoveel mogelijk daglicht te integreren in het gebouw. Verder zijn  elementen zoals planten en door de natuur geïnspireerde meubels zoals schilderijen erg goed voor de productiviteit.   

  1. Geluid

In open kantoren kan het soms erg rumoerig zijn. Voorzie daarom ruimtes waarin het achtergrondgeluid beperkt is tot 35 decibels, zodat werknemers in maximale stilte kunnen werken.


Wil jij ook efficiënter werken?


Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....