Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Weg met hardnekkige patronen?

Weg met hardnekkige patronen?
De meerderheid van de kinderen die vandaag in rijke landen het levenslicht zien, zal naar verwachting meer dan 100 jaar oud worden. Volgens Lynda Gratton, professor aan de London Business School en auteur van The 100-Year Life, luidt dit het einde van de drie traditionele levensfases in: Leren, Werken en Pensioen.

Individuen, bedrijven en overheden veranderen

De stijging van de levensverwachting doet zich al tientallen jaren voor en toch blijven we ons leven halsstarrig organiseren zoals onze ouders en grootouders dat deden. Het is hoog tijd voor een aantal ingrijpende veranderingen. Indien we deze veranderingen niet doorvoeren, zal een langere levensduur eerder een vloek dan een zegen zijn. Individuen, bedrijven en overheden zouden samen moeten proberen het maximale uit een langer leven te halen. Hoe we werken, hoe we ons onderwijs gaan organiseren en hoe we onze vrije tijd invullen; het zal ongetwijfeld gaan veranderen in de komende decennia. Zoals wel vaker het geval is, zal de grote uitdaging het doorbreken van hardnekkige patronen zijn.

Multi-gefaseerd leven

Een langer leven betekent dat je misschien meer moet investeren in je gezondheid, je familie en vrienden. Het zou het startschot van een multi-gefaseerd leven kunnen zijn, waarin je op een bepaalde moment je inkomen zal willen maximaliseren en op een ander moment je gezin meer aandacht zal willen geven. Het is ook mogelijk dat je op je 60ste opnieuw begint te studeren met het oog op een nieuw beroep.

Before I die

Misschien moeten we gewoon niet te lang wachten om onze dromen waar te maken. In haar wijk in New Orleans, toverde kunstenares Candy Chang een verlaten huis om in een gigantisch schoolbord met één aan te vullen zin: “Voor ik sterf, wil ik …”. Mensen gingen voor het bord zitten en dachten na over wat ze zeker nog voor hun sterfdag wensten te doen. De antwoorden van haar buren waren erg verrassend, doordringend en soms grappig. Het ging van het ‘leren van de salsa’ tot ‘het noorderlicht zien’ tot zelfs ‘mensenvlees proeven’. Het ludieke idee werd tot ieders verbazing een spiegel voor de gemeenschap. Haar TED talk werd intussen door miljoenen mensen bekeken en haar ‘Before I die’-project kreeg wereldwijd navolging.

Denkbeeldig gesprek met je oudere zelf

Geef de volgende gedachtenoefening eens de kans: het loont wellicht de moeite om een denkbeeldig gesprek te houden met de honderdjarige versie van jezelf. Wat zou jij jouw achterkleinkind kunnen vertellen over jouw leven? In welke mate heb jij je passies kunnen volgen? Welke gebeurtenissen zouden er zo uitspringen dat ze echt de moeite zijn om te vertellen?
 

Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....