Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Onbeperkt vakantie, kan het?

Onbeperkt vakantie, kan het?

Droom jij weleens van een onbeperkt aantal vakantiedagen? Voor werknemers van Amerikaanse technologiegiganten zoals Microsoft, Uber en Netflix is dit de realiteit. Onlangs voerde ook het Antwerpse communicatiebureau Marbles een onbeperkte vakantieregeling in. Er is maar één voorwaarde: je werk moet afgerond zijn.

Uitgeblust

In een gesprek met De Standaard verklaart ceo Tom Herrijgers dat hij deze beslissing nam om zijn werknemers meer flexibiliteit en autonomie te geven. Natuurlijk is zo’n onbepaalde vakantielimiet enkel geldig in theorie, want het bedrijf stelt doelstellingen en die kunnen alleen behaald worden als men goed werk levert. De bedoeling is dat de werknemers vakantie nemen als ze er nood aan hebben. Geen enkel bedrijf heeft natuurlijk iets aan uitgebluste werkkrachten.

Race to the bottom

Toch zijn er ook arbeidsdeskundigen die kritiek uiten. Zo zouden sommige werknemers het niet aandurven om vakantiedagen op te nemen, uit vrees voor negatieve reacties. Op deze manier zou er een soort van ‘race to the bottom’ ontstaan waarbij werknemers zo weinig mogelijk vakantie nemen om geen slechte indruk na te laten.

Het Nederlandse softwarebedrijf Blyder lost dit op met een minimumaantal verlofdagen. Natuurlijk kan het management deze negatieve gevolgen ook vermijden door duidelijk te maken dat verlof nemen geen taboe is.

Gemotiveerd

De maatregel is hoe dan ook een goede manier om talenten aan te werven zonder per sé een hoog loon aan te bieden. Ook zullen werknemers gemotiveerder, productiever en gelukkiger zijn als hun inspanningen tot meer verlof leiden.

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....