Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Onbereikbaarheid een recht?

Onbereikbaarheid een recht?

Deze maand raakte bekend dat in Duitsland vakbonden en wetgevers samen aan een wet werken die het recht op onbereikbaarheid garandeert. Een aantal bedrijven, waaronder Volkswagen, laat bijvoorbeeld nu al het e-mailen na de werktijd niet meer toe. Deze bedrijven hebben ondertussen begrepen dat hun werknemers steeds harder gaan werken omdat zij via hun smartphones constant in contact staan met hun werkomgeving.

Het onderscheid tussen werk- en privétijd vervaagt er in vele gevallen door. Op termijn kan dit extra kosten met zich meebrengen als gevolg van absenteïsme omwille van stressgerelateerde klachten. Uit verschillende studies blijkt dat het gebruik van smartphones én de hoge graad van connectiviteit de productiviteit juist doen dalen. Misschien herkent u zich hierin: voor het slapengaan controleren we nog snel even de e-mails en nog voor we de volgende ochtend onze eerste kop koffie hebben gedronken, hebben we dit ritueel al herhaald.

De vraag die we onszelf moeten blijven stellen is of deze werkhouding wel nodig is. Wat brengt het bij om constant te reageren op binnenkomende berichten? Een zaak staat vast: meer stress. Wellicht is het hoog tijd om ook in België het debat over bereikbaarheid aan te zwengelen.

 

Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....