Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

’s Avonds e-mailen een goed idee?

Time management - e-mail avond

Na het avondeten werken heel wat mensen nog snel enkele mails weg met hun tablet of smartphone. Wat op het eerste zicht misschien een goed idee lijkt, is volgens een recent Amerikaans onderzoek dé reden waarom u de volgende dag heel wat minder productief bent. 

Onderzoek

Onderzoekers van de University of Florida hebben aan de hand van twee studies aangetoond dat het gebruik van smartphones tijdens de avonduren onvermijdelijk leidt tot minder uren slaap tijdens de nacht die volgt. De volgende dag voelden medewerkers die ‘s avonds nog e-mails hadden verwerkt zich heel wat minder fit, minder gemotiveerd én minder betrokken.

vicieuze cirkel

Dit kan volgens de onderzoekers tot een vicieuze cirkel leiden. Wie overdag minder gedaan krijgt door slaapgebrek zal ’s avonds namelijk toch moeten bijwerken. Bovendien kwam uit deze studie naar voor dat het gebruik van zowat elk beeldscherm de volgende dag kan leiden tot een lager concentratievermogen. Indien u dus na het mailen ook nog naar televisie zou willen kijken dan ondervindt u wellicht een dubbel effect, een bijkomende oorzaak van uw vermoeidheid de volgende dag.

BMW en Volkswagen

Minder mailen na de werkuren is dus de boodschap. Zeker in tijden van een toenemend aantal burn-outs is het belangrijk dat leidinggevenden het goede voorbeeld geven. Het effect van een baas die om 10u ’s avonds nog e-mails stuurt is vaak niet te onderschatten. Voor je het weet is het hele bedrijf 24 uur op 24 aan het e-mailen, zelfs tijdens de weekends. De smartphone regelmatig uitzetten kan uw productiviteit de volgende dag zeker ten goede komen. U kan natuurlijk ook altijd de oplossing van Volkswagen overwegen. De Duitse autofabrikant maakt sinds twee jaar het mailverkeer na de werkuren technisch onmogelijk met productievere medewerkers tot gevolg. Ook BMW heeft recent bijkomende maatregelen getroffen.

 

Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....