Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Persoonlijke Effectiviteit

Persoonlijke Effectiviteit

We zijn in ons dagelijks leven alleen maar druk. Dit zorgt er allemaal voor dat we aardig wat stress hebben op een dag. Nu kun je zo de rest van je leven door blijven gaan, maar je kunt ook jouw werkwijze aanpassen om deze druk ietwat te verlagen. Dit is echt niet zo moeilijk als dat je zou denken. Door gebruik te maken van persoonlijke effectiviteit kun je namelijk vele malen meer bereiken.

Wat is persoonlijke effectiviteit nu eigenlijk?

Persoonlijke Effectiviteit bestaat natuurlijk uit verschillende woorden. Het woord ‘persoonlijke’ staat op de eerste plaats en wordt als volgt uitgelegd: de gedraging die of dat bij een bepaalde persoon hoort. Het woord ‘effectief’ wordt omschreven als doeltreffend, met de bedoelde, gunstige resultaten. Persoonlijke Effectiviteit gaat om het precies besteden van de beschikbare tijd in je werk en het dagelijks leven. Het houdt in dat je de dingen doet die je goed kunt en waar je energie uit haalt. Persoonlijke Effectiviteit is daarom voor iedere persoon verschillend. Beïnvloedingsfactoren zijn stress, relaties, samenwerking, assertiviteit, communicatie en time management.

Waar haal jij je energie uit? Zodra je dat weet kun je daar je aandacht geven en deze dingen beter inzetten. Dit zorgt er weer voor dat jouw dagelijks leven uit minder stress bestaat. Je krijgt de dingen sneller gedaan en je kunt de tijd die je normaal aan werk besteed nu gebruiken voor de dingen die jouw echt energie geven. Dat is dus voor iedereen anders, sommige mensen houden van schilderen en andere van sporten. Het gaat er dus om dat je in jezelf op zoek gaat naar de dingen die jij belangrijk vindt.

Stel doelen voor jezelf

Om zo effectief mogelijk te werk te gaan moet je gebruik maken van doelen. Dit kunnen korte en lange termijn doelen zijn. Het is natuurlijk altijd het beste om een mix van beide te hebben, zo weet je namelijk waar je naartoe kunt streven als je binnen zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk wilt bereiken. Maak dus voor jezelf even een lijstje met alle doelen die je voor de korte termijn nog voor ogen hebt. Deze ga je rangschikken van belangrijk naar minder belangrijk. Je snapt wel dat je de belangrijke dingen natuurlijk eerst moet doen.

Je kunt voor dit gewoon een normale kalender gebruiken op je telefoon. Zo weet je precies wat je nog voor de boeg hebt en wat je allemaal nog op de planning hebt staan. Als je namelijk ziet wat je nog moet doen dan is de kans veel groter dat je ook daadwerkelijk de tijd stopt in het nastreven van deze doelen. Zo kun je als het ware jouw to do lijstje iedere dag weer afwerken.

Maak een routine

Ook is een routine erg belangrijk. Hier bedoelen we niet de planning mee, we bedoelen dat je om en nabij dezelfde dingen op een dag moet doen. Ga bijvoorbeeld regelmatig en iedere dag sporten als dit een van jouw doelen is. Of ga elke dag op tijd naar bed, dat is iets wat niet veel mensen doen. Als je voor jezelf een makkelijke routine maakt dan zal je zien dat jouw persoonlijke effectiviteit veel meer zal toenemen. Dit zorgt er voor dat je taken sneller uit kan voeren, dit zorgt er weer voor dat jij meer gedaan kan krijgen en dat je veel minder stress vol door het leven zal gaan.

Het proces van dit uitzoeken is dus wat je voor jezelf moet gaan doen, niemand anders weet waar jij je energie uit haalt en wat je nu eigenlijk wilt in je leven. Gebruik de bovenstaande tips en gebruik de tijd die je hebt, je hebt er niet veel van!

 

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....