Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Technologische hulpmiddelen katalysator voor burn-outs?

Technologische hulpmiddelen katalysator voor burn-outs?

Technologische hulpmiddelen, zoals een smartphone, zouden in principe een zegen moeten zijn. In vele gevallen blijkt het echter een vloek. Nadenken op strategisch niveau wordt hierdoor enorm bemoeilijkt.

Verslaafd

Het ligt natuurlijk niet aan de technologische hulpmiddelen zelf, maar aan de manier waarop wij deze hulpmiddelen gebruiken. Niet zelden moeten cursisten toegeven dat ze verslaafd zijn aan hun e-mailbox. Als je altijd en overal verbonden bent dan is het bijzonder moeilijk om van deze gewoonte af te geraken. Discipline en doorzettingsvermogen zijn nodig om bepaalde patronen te doorbreken.

Always-on

HR-managers kampen in dit verband met een groeiend probleem dat veel energie, tijd en geld kost: burn-outs. Iedereen is het eens dat het welzijn op de werkvloer ontzettend belangrijk is én dat het vervangen van mensen handen vol geld kost. Is het dan een optie om de signalen te negeren en gewoon verder te blijven werken zoals we vandaag bezig zijn? Ik denk het niet en ondanks het een grote variatie aan oorzaken voor die burn-out, is het ‘always-on’ zijn in vele gevallen een katalysator. Het beheren van de informatiestroom zal daarom steeds belangrijker worden. Hoe bewaren wij het overzicht over onze projecten, onze taken, onze beloftes, onze agenda, onze balans werk-privéleven, etc.? Als je je daarnaast nog wilt ontplooien op andere vlakken dan is het hek vaak helemaal van de dam.

Neuroten

Hoewel sommigen beweren dat de ‘verouderde’ e-mailtechnologie zoals wij deze nu kennen, geen lang leven meer beschoren is, denk ik dat we ten minste nog een decennium onze mails dagelijks zullen lezen. De vraag is hoe je al de huidige maar ook de toekomstige technologische tools op een productieve manier zou kunnen aanwenden. Vandaag lijkt het wel dat we de controle verloren zijn en dat we als neuroten constant met elkaar in contact willen staan. Dat herleidt onze productiviteit tot bijna nul.

Virtuele leiband doorknippen

Een absolute vereiste is dat deze toepassingen zich ontpoppen tot hulpmiddelen die onze productiviteit ten goede komen eerder dan het te beknotten. Daarnaast moeten we ons afvragen in welke mate dat ondernemers, managers, teamleaders en medewerkers er samen kunnen voor zorgen dat we opnieuw de ruimte krijgen om na te denken op kantoor. Vaak komen wij in organisaties waar -letterlijk- geen plaats is om na te denken. Laat staan dat medewerkers de gewoonte aankweken om nog eens rustig aan reflectie te doen. Ik ben ervan overtuigd dat het de hoogste tijd is om de virtuele leiband waar we allemaal – gewild of ongewild – aan vastzitten, los te klikken en te stoppen met te multitasken.

Tip: lees ook 4 tips om multitasking de wereld uit te helpen

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....