Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Uitstelgedrag: ‘Als student had ik de stress van een naderend examen nodig’

Uitstelgedrag: ‘Als student had ik de stress van een naderend examen nodig'

Een van de meest gehoorde uitspraken tijdens opleidingen is: ‘Als student had ik de stress van een naderend examen nodig om efficiënt te studeren.’ Uiteraard klinkt dat voor veel mensen bekend in de oren. Vandaag werken we echter in een heel andere omgeving. We werken nu in teams en soms met torenhoge budgetten. Dezelfde studentenmentaliteit aanhouden in deze setting is wellicht niet wenselijk.

Genetisch bepaald

Laten we beginnen met goed nieuws voor mensen die kampen met uitstelgedrag. Eindelijk is het afgelopen met de verwijten van de baas, collega’s of echtgenoot, want het zit in je genen. De Universiteit van Colorado heeft 181 eeneiige en 166 twee-eiige tweelingen uitgebreid onderzocht met betrekking tot het stellen van doelen en de methode om die te bereiken. Zo konden de onderzoekers het belang van genen aantonen in vergelijking met andere factoren die de persoonlijkheid vormen, zoals opvoeding, invloed van anderen en opleiding. Uitstelgedrag blijkt dus erfelijk te zijn. Omdat het halen van deadlines steeds belangrijker wordt, zal het toch essentieel zijn om van plannen je basiscompetentie te maken.

De tolerantie voor uitstelgedrag zal de komende jaren steeds meer afnemen. Minder goed nieuws dus. Het uitstellen van een deadline zal steeds vaker op een njet stuiten omdat er te veel dominosteentjes vallen als jij jouw deel niet op tijd kunt afwerken. Zeker in projectteams zijn je collega’s afhankelijk van jouw input en als je te laat levert, kan dat leiden tot grote vertragingen. Bovendien brengt dat extra telefoontjes en e-mails met zich mee, wat opnieuw tijdverlies betekent. Het kan ook direct of indirect een streep door de rekening betekenen. Het niet halen van deadlines wordt steeds vaker vertaald in projectboetes die de rendabiliteit van de projecten kunnen ondermijnen.

Ergernissen

Het loont de moeite om uitstelgedrag aan te pakken, want je medewerkers kunnen er zich mateloos aan ergeren, erfelijk of niet. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan welke activiteiten er precies voor zorgen dat je bepaalde zaken uitstelt. Daarnaast is een degelijke planning onontbeerlijk. Slechts weinig medewerkers plannen ‘eigen werk’ in hun agenda en dat leidt ertoe dat we vaak meegaan met de waan van de dag. Een goede voorbereiding van je werkdag is zonder twijfel een goed medicijn tegen impulsief gedrag. Goede planning verlost ons overigens meteen van het vervelende gevoel dat we geen controle meer hebben over onze dagelijkse activiteiten.

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....