Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Vermijd uitstelgedrag met deze tips

Vermijd uitstelgedrag met deze tips

Ben je het beu dat jouw uitstelgedrag ervoor zorgt dat je meer op internet zit dan dat je werkt? Deze 8 tips helpen je om toch productief te zijn.

Uitstelgedrag kan je carrièregroei blokkeren en het veroorzaakt schuldgevoelens, stress en schaamte. Ondanks deze negatieve gevolgen is het erg moeilijk om dit fenomeen aan te pakken. Gelukkig heeft Inc. enkele handige strategieën op een rijtje gezet om toch productief te zijn.

Stel een strakke deadline

Hoewel het belangrijk is dat je planning realistisch is, kun je soms overwegen om je deadlines wat strakker in te plannen. Hierdoor zal je meer druk ervaren en werk je meer taken af in een kortere tijdspanne.

Start de dag opnieuw

Wanneer je werkdag er bijna opzit en je beseft dat je niet veel hebt gepresteerd, is de neiging groot om ook de resterende tijd zinloos te besteden. “Het heeft toch geen nut meer om nu nog aan die taak te beginnen,” denk je dan vaak. Je kunt het ook van de andere kant bekijken. Zelfs als je de hele voormiddag op Facebook hebt gezeten, kun je in de namiddag nog erg productief zijn.

Vermijd afleiding

Voor uitstellers is elke vorm van afleiding interessant. Zorg daarom voor een stille werkplek, een gesloten mailbox én een app waarmee je jouw favoriete sites kunt blokkeren. Freedom is hier een goed voorbeeld van. Je kunt zelf bepalen hoe lang de app deze sites blokkeert.

Gun jezelf een stresspauze

Soms ben je nerveus voor een moeilijke taak of voel je stress door de hoge werkdruk. In dat geval ben je veel minder productief en heeft werken geen zin. Neem de tijd om even te ontspannen met iets wat je graag doet.

Pomodoro

Met de pomodorotechniek zet je een kookwekker op 25 minuten. Tijdens deze periode creëer je voor jezelf een kader waarin je je verplicht voelt om te werken. Na deze 25 minuten neem je een korte pauze waarin je bijvoorbeeld naar een lied luistert. Wat langer uitblazen kan na bijvoorbeeld 3 of 4 pomodoros. Je kan deze techniek ook digitaal toepassen via de app Tomighty.

Beweeg

Mensen die amper aan lichaamsbeweging doen, hebben per definitie minder energie en motivatie om te werken. Heb jij een moment waarbij je werk amper vorderingen maakt? Doe wat korte fitnessoefeningen of ga wat fietsen, wandelen of lopen. Na 20 minuten is je brein leeg en ben je weer volop gemotiveerd om verder te werken.

Beloon jezelf

Beloningen zijn een eenvoudige manier om kinderen het juiste gedrag aan te leren, maar het werkt evenzeer voor volwassenen. Kijk je op tegen die volgende, vervelende taak? Bedenk dan een beloning die je jezelf geeft als je het werk binnen een bepaalde tijd afwerkt.

Bereid je voor op de volgende dag

Gebruik het laatste kwartier van je werkdag om je voor te bereiden op de volgende. Zorg ervoor dat je exact weet wat er in je agenda staat en ruim je bureau op. Dit werkt erg motiverend en zal je aanzetten om onmiddellijk aan je taken te beginnen. Ook thuis kun je deze trend verderzetten. Maak ‘s avonds je tas klaar zodat je meer tijd hebt voor die ontspannende kop koffie ‘s ochtends.

Wees niet te streng voor jezelf. Je mag best blij zijn met elke stap die je productiviteit verhoogt, hoe klein ook.

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

 

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....