Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Wat als whatsappen met collega’s doodnormaal zou zijn?

Wat als whatsappen met collega’s doodnormaal zou zijn?

De meest gebruikte communicatiemiddelen op de werkvloer zijn vandaag nog steeds e-mail en telefoon. Maar elke kenniswerker voelt aan dat alternatieven om contact te onderhouden met collega’s en zakelijke relaties aan een stevige opmars bezig zijn. Zo zijn Skype for business, Microsoft Teams of Slack op heel wat werkplekken ingeburgerd. Waarom zouden we dus ook WhatsApp niet in dit rijtje kunnen opnemen?

Misschien is het nuttig om eens te kijken wat er in China aan het gebeuren is. Om te beginnen heeft lang niet iedere Chinees een mailadres. Voor zakelijke en privéberichten gebruiken de Chinezen Wechat. Deze Aziatische vorm van WhatsApp heeft sinds 2018 meer dan een miljard gebruikers. Je kunt ermee betalen, netwerken, een tafel reserveren, afspraken met dokters inplannen en sinds kort is het ook je virtuele identiteitskaart. Maar het is ook een stoorzender van formaat.

Zonder WeChat kun je dus in China simpelweg geen zakendoen. Het gevolg is dat zowel je klanten als je vrienden via dezelfde app berichten gaan sturen. Expats klagen steen en been over de honderden berichten die ze zeven dagen per week ontvangen. De onmisbare communicatietool is nu voor sommigen uitgegroeid tot een heuse nachtmerrie.

Ergernis bij de vleet

Op basis van een onderzoek van de Nederlandse Telecomprovider Tele2 bij ruim 1500 werkgevers en werknemers tussen de 18 en 65 jaar ergert de Nederlandse kenniswerker zich bij momenten blauw aan WhatsApp op de werkvloer.

Virtuele leiband

We leven nu in een wereld waarin apps ons het zo aangenaam mogelijk proberen te maken. Enerzijds bespaart ons dat tijd en energie, anderzijds kan onze smartphone aanvoelen als een virtuele leiband. Je woonkamer, je toilet, je auto en het restaurant om de hoek worden je kantoor. Deze constante confrontatie met je job kan verstikkend werken. Vandaar is het nuttig goed na te denken of een tool zoals whatssapp echt een toegevoegde waarde is voor jouw organisatie.

Enkele gedragsregels kunnen misschien soelaas bieden:

  1. Geen privéberichten delen in zakelijke app-groep
  2. Niet een enkele collega aanspreken in de zakelijke app-groep, zoals bv bij felicitaties
  3. Alle informatie in één bericht plaatsen, niet in afzonderlijke berichten

 

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....