Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

Betere work life balans met kortere werkweek?

Time management - work life balanceVoltijds werken en toch voldoende tijd hebben om uw kinderen van school af te halen? Volgens de grootste vakbond in Duitsland moet dit kunnen met de invoering van een 30-urige werkweek. Het doel is dat voltijdse werknemers hun job beter zouden kunnen combineren met hun privéleven.

Duitsland

Volgens de vakbond IG Metall is de behoefte voor een kortere werkweek bijzonder groot. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek waarbij een half miljoen werknemers werden bevraagd. De vakbond blijft echter wel vaag of ook het loon moet worden aangepast. Hoe dan ook willen ze het onderwerp op tafel leggen bij de nieuwe cao onderhandelingen in 2015.

Het is niet het eerste voorstel in die zin dat wordt gelanceerd. Ook de Duitse minister voor Gezin Manuela Schwesig verdedigde onlangs het voorstel om een 32 uren werkweek in te voeren mét loonbehoud voor jonge ouders. Bondskanselier Angela Merkel schoot dit voorstel echter meteen af.

België

Kan het ook in België en in welke mate zullen dergelijke maatregelen de economie eventueel gaan afremmen? Zo is er ook bij ons een groot tekort aan hooggeschoolde ingenieurs en zitten de werkgevers niet te wachten op bijkomende maatregelen die het aantal werkuren aanzienlijk zouden kunnen inperken. De kans dat zulke voorstellen het in België zullen halen is bijzonder klein.

Flexibiliteit

Toch slagen cursisten er vaak in om door een aantal eenvoudige toepassingen een betere work life balans te verkrijgen. Keuzes maken en een degelijke planning zijn hierbij cruciaal maar ook autonomie en controle over de eigen tijdsbesteding zijn zonder twijfel sleutelbegrippen. Daarnaast zal een flexibele houding van zowel werknemers als werkgevers broodnodig zijn. Wanneer beide partijen inzien dat in de eerste plaats het resultaat telt en minder de manier waarop die resultaten worden behaald, kan die werkwijze wellicht tot betere samenwerkingsvormen leiden.

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....