Bel ons op +32 (0) 3 808 34 54

De zoektocht naar werkbaar werk

De zoektocht naar werkbaar werk

Wereldwijd zijn bedrijven, overheden en wetenschappers aan een denkoefening bezig om de klassieke werkweek anders te organiseren. De inzet is een betere verhouding tussen werk en privé. Maar het blijkt moeilijk om hierbij niet aan productiviteit en middelen te verliezen.

Zoektocht naar rust

De verhalen van landen en bedrijven die experimenteren met gunstigere arbeidsvoorwaarden gaan de wereld rond. Zo deed men in Zweden een proefproject met de zesurige werkdag maar ondanks de positieve resultaten bleek deze maatregel financieel onhaalbaar. Frankrijk voerde dan weer een wet in waarbij werknemers het recht krijgen om mails en telefoontjes na de werkuren te negeren. In Amerika strooien sommige bedrijven met onbeperkt verlof. En ook in België deed minister van Werk Kris Peeters onlangs nog enkele wetswijzigingen om bijvoorbeeld telewerk en het presteren van overuren interessanter te maken.

Tevredenheid als basis

Het is goed dat er nagedacht wordt over zulke initiatieven, maar de vraag is of we niet voorbij gaan aan de basis van het probleem. Werkbaarheid gaat immers niet enkel over het aantal gepresteerde uren, maar eens te meer over het graag uitvoeren van de job. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat tevreden werknemers productiever en meer betrokken zijn. Bovendien zitten medewerkers die hun job graag doen er vaak niet mee in om een uurtje langer te werken.

Kleine ingrepen

Het is dus belangrijk om in de eerste plaats aandacht te schenken aan het welzijn van de werknemer op de werkvloer. Enkele kleine ingrepen kunnen de tevredenheid en betrokkenheid verhogen. Zo is het bijvoorbeeld goed om medewerkers te betrekken bij het beslissingsproces. Door hen op de hoogte te houden van de evoluties binnen het bedrijf en te tonen welke resultaten geboekt worden door het geleverde werk, verhogen de motivatie en betrokkenheid. Gun je medewerkers de autonomie en verantwoordelijkheid om de taken naar eigen gevoel af te werken. Het zijn zulke kleine zaken die het werk automatisch werkbaarder maken.  

 

Wil jij ook efficiënter werken?


Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 808 34 54
BTW: BE 839.659.813
https://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De Franstalige tegenhanger, met...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk, vacatures en carrière....