Bel ons op +32 (0) 3 296 40 32

Lunchpauze overslaan doet productiviteit afnemen

Sla jij weleens een lunchpauze over? Het is een begrijpelijke reflex, want de werkdruk is de laatste jaren erg gestegen. Toch is het aangeraden om ’s middags het werk even te laten liggen. Een onderzoek van de gezondheidsorganisatie BUPA wijst namelijk uit dat je productiviteit zal afnemen in de namiddag zonder lunchpauze.

40 minuten

48 procent van de werknemers die ’s middags verder werken, verliest later in de namiddag zo’n 40 minuten omwille van een productiviteitsdip. Meestal treedt deze vermoeidheid op rond 15 uur. Dat heeft alles te maken met het feit dat onze hersenen voldoende rust nodig hebben om alle info te verwerken. Gebeurt dit niet, dan zal de creativiteit en productiviteit op het einde van de werkdag zienderogen afnemen. Uiteindelijk zal er dus meer werk blijven liggen.

Lichamelijke klachten

Verder heeft het overslaan van de middagpauze ook een negatieve invloed op de gezondheid. De stress en irritatie neemt toe bij 20 procent van diegenen die onvoldoende pauzeren. Bovendien stelde de Britse Vereniging van Erkende Fysiotherapeuten vast dat aanhoudend zitten en staren lichamelijke kwalen zoals rugpijn veroorzaken.

Toenemen productiviteit

De enige juiste oplossing is dus je brein de nodige rust gunnen. Je kan zelfs aan productiviteit en creativiteit winnen door tijdens je pauze te wandelen. Een onderzoek aan de Universiteit van Illinois toont aan dat de hersenactiviteit beduidend toeneemt na twintig minuten beweging. Er zijn ook voedingsmiddelen die de hersenen positief zouden beïnvloeden. Avocado’s, pure chocolade, vis, noten en zaden zijn voorbeelden van het zogenaamde ‘denk-voedsel’.

 

 

Wil jij ook efficiënter werken?

Maak kennis met onze opleidingen

Learning Blog

Nieuwsbrief

Typ uw e-mailadres in om u aan te melden voor onze nieuwsbrief. U ontvangt een bevestigingsmail. Check ook uw spambox aub.

Contactdata

B-2650 Edegem, België
Adres: Lourdeslaan 106
Telefoon: +32 (0) 3 296 40 32
BTW: BE 839.659.813
http://timemanagementcompany.com
info@timemanagementcompany.com

Recent in de pers

  • Trends is een Vlaams financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta. De...
  • Jobat, vroeger Job@, is een Vlaamse krant, gericht op werk,...